Confirm Penipu!

Selamat sejahtera ke atas kamu dan hai.

Amacam? Ada baik? Moga baik² belaka hendaknya.

Cerita ini tiada kene mengena dengan current events dalam hidup aku. Cuma dah lama pendam, hari ni baru nak cerita. Korang pernah beli durian? Experienced sendiri membeli durian, pernah? Apa penjual² ni cakap? "Buah gerenti manis... isi tebal..." Memang betul dia ada potong sikit kulit tu kasi kita tunjal² isi durian tu. Rasa macam tebal je kira jadik la. Sampai rumah, beriya la kerumun anak beranak nak makan, pastu hampeh, tang yang kene tunjal tu je tebal...yang lain tak masak la, mengkal, busuk la. Memang jahanam!

Image credit to  Stevegumaer

Durian tu hanya salah satu cerita daripadanya. Moral of the story adalah, ada manusia yang suka buat benda macam ni, mengaku sesuatu benda yang tak pasti untuk kepentingan dan faedah sendiri. Amik contoh durian ni la. Dah tentu² durian tu ada kulit, kau tak tau isi dia selagi kau tak bukak dan rasa. Tak kira la durian tu dari pokok baka super colossal ke apa emas ke berlian ke. Itu semua ketentuan Allah. Bila dia nak manis...manis la. Bila dia nak mengkal, mengkal la. Yang kau (si penjual) tu beriya tabur kata² manis tu apasal? Mengaku expert tu yang tak boleh blah tu beb.

Aku nak tekankan mengenai konsep. Konsep sama tapi subjek berbeza. Konsep penipuan sebegini memang banyak berlaku dalam dunia ni. The funny thing is, kita sedar, tapi kita benarkan aku ulang lagi phrase ni, KITA BENARKAN ia terus berlaku dan berlaku ke atas diri kita. Kepada penjual durian, (aku pinjam kata² nista anak buah aku dalam latest entry blog dia) FUCK YOU!

Wassalam.

You May Also Like

0 comments