The wheel positioned DOWN...for now

Selamat sejahtera ke atas kamu dan hai.

Lama siut tidak mengepos sesuatu di blogku ini. Sememangnya aku ini tidak la suka sangat blogging² ni. Ini macam mengikut² orang zaman sekarang la kiranya...lantak la...

Check in untuk hidup aku setakat ini, baru² ni kete aku rosak. Rentetan kerosakan keretaku ini bermula dengan rosaknya suis power window aku. Boleh plak dia patah time balik keje. Nasib baik tak panas sangat time tu, dah tak boleh bukak plak tingkap kereta belah pemandu & co-pilot. Setiap kali bayar tol kene bukak pintu. Takpe... Sabo...

Lepas tu air-cond kereta plak rosak. Asal berhenti je dia panas, asal jalan jam je dia panas. Paling jahanam time hujan. Berkuap dalam kereta. Banyak kali jugak aku tersadai tepi jalan time hujan sebab nak tunggu hujan berhenti. Paling kesian adalah anak aku. Setiap pagi aku akan hantar dia ke rumah mak aku. Berpeluh² dia. Menangis tu jangan cakap la. Terasa berdosa diri ni bila benda tu jadi. Nak perbetul aku pulak takde duit.

Berbulan² jugak air-cond tu rosak. Last sekali aku nekad pergi jugak hantar kedai untuk repair. Dah masuk workshop, confirm la macam² yang kene. RM650 hangus. Itu hanya servis & tukar 2-3 barang. Sebab semua benda yang kena tukar tu dah rosak. Last sekali, owner kedai tu seorang amoi bagi tau aku, aku kene tukar compressor air-cond aku sebab itu la penyebab air-cond tu tak berfungsi dengan baik. Aku kene sediakan duit RM800 plak nak tukar benda tu. Takpe... Sabo...

Elok je lepas servis air-cond (compressor belum tukar lagi), satu subuh sebelum pi kerja, start enjin, then  nak masuk gear reverse. Tak boleh masuk gear plak dah. Aku cuba juga kasi sampai boleh. Dekat 2 hari jugak aku dera kereta aku tu.  Aku hentam jugak, drive je kereta tu. Kaki kiri dengan tangan kiri aku mengalami trauma kerana hari² berhempas pulas berusaha untuk tekan pedal clutch & masukkan gear. Takpe... Sabo...

Hari ketiga aku macam dah tak boleh nak tolerate dengan keadaan begini. Air-cond tidak mencapai par, gear pun sama naik jugak. Aku try call member aku yang kerja kat perodua. Dia tolong tanyakan pada mechanic dia, dia cakap clutch plate aku dah haus. Bajet dalam RM600. Ha...duit lagi... Takpe...Sabo...

Petang tu aku tanya abang ipar aku. Mintak opinion dia. Dia kata hantar workshop kawan dia. Tentang harga boleh kowtim. Bayar ansuran. Dia kasi pinjam kereta dia sementara menunggu kereta aku siap. Kene bawak turun enjin baru boleh tengok apa yang rosak. Alang² enjin dah turun banyak lagi yang kene tengok, meaning...banyak benda kene ganti... Takpe... Sabo...

Minggu lepas handphone aku plak buat hal. Bateri plak drain out dalam kadar yang sangat cepat. Aku ada bateri spare. Aku cuba tengok, kot la sebab bateri dah kong ke ape...Aku try guna 2-2 bateri tapi sama je. Dengan kerja aku yang sangat² memerlukan menatang ni. Aku perlukan handphone baru. Tapi aku takde duit. Aku pakai jugak... Takpe... Sabo...

Dugaan aku kali ni bertimpa². Lepas satu, satu benda jadi. Aku rasa aku banyak buat dosa, ini habuan dia. Aku redha saja... Innalillah... Moga Kau jauhkan musibah & murahkan rezekiku Ya Allah, Ameen. Image dibawah sememangnya kena dengan entry kali ini.

Image credit to Pemudattbc

You May Also Like

0 comments